اکوکاردیوگرافی از طریق مری
پزشک ممکن است برای شما اکوکاردیوگرافی از طریق مری (TEE) درخواست کند، اکوکاردیوگرافی از طریق مری نوعی از اکوکاردیوگرافی است که برخی از محدودیتهای اکوکاردیوگرافی معمولی را ندارد. همانطورکه از نام آن پیدا است، اکوکاردیوگرافی از طریق مری با استفاده از یک پروب بسیار کوچک (با قطری کمتر از 1/5 سانتیمتر) انجام میشود. این پروب کوچک وارد مری میشود (مری لولهای است که دهان را به معده وصل میکند). به جای دیدن قلب از طریق دیواره قفسه سینه، در اکوکاردیوگرافی از طریق مری تصاویرقلب از داخل مری که بسیار به قلب نزدیک میباشد، تهیه میشوند. شکل خاص قفسه سینه و وزن بدن و سایر موارد ممکن است باعث شوند که روشهای متداول اکوکاردیوگرافی از قفسه سینه، کمتر مفید باشند.
حتیالمقدور از نیمه شب قبل از اکوکاردیوگرافی از طریق مری، از خوردن پرهیز کنید. با اینحال، اگر لازم باشد که فوراً این اکوکاردیوگرافی انجام شود، بهتر است که از4 ساعت قبل از اکو مری چیزی نخورید به این ترتیب بعد از اکو حالت تهوع و استفراغ کمتری خواهید داشت. در مورد داروهایی که مصرف میکنید و نحوه مصرف آنها در قبل و بعد از اکو حتماً با پزشک خودتان مشورت کنید.
اکو مری در بیمارستان انجام میشود. از آنجاییکه به شما داروی آرامبخش داده میشود، لذا باید پیشاپیش ترتیب بازگشت به منزل را بدهید. ابتدا شما برروی یک میز دراز میکشید و یک راه وریدی (IV) در بازوی شما تعبیه میشود تا از آن طریق داروی آرامبخش به شما تجویز شود. سپس تکنسین الکترودهایی را بر روی قفسه سینه شما قرار میدهد سردیگر الکترودها به دستگاه مونیتور قلب وصل میباشند تا ریتم قلب شما را در طول اکو مری نشان دهند.
بعد از بیحسکردن گلویتان بوسیله یک اسپری بیحس کننده، تکنسین به آرامی پروب کوچکی را وارد گلوی شما میکند و از آنجا آن را به داخل مری میفرستد. این قسمت از اکوکاردیوگرافی از طریق مری ناراحتکنندهترین قسمت آن است و ممکن است شما احساس تهوع و استفراغ بنمایید. به محض اینکه پروب سرجای خود قرارگرفت، دیگر هیچ دردی حس نخواهید کرد. ممکن است در حین اکو مری نیمه بیدار نگه داشته شوید و پزشک از شما بخواهد که نفستان را در سینه حبس کنید یا به خود فشار وارد کنید، چون ممکن است برخی از حرکات روده باعث شوند که قلبتان تحت فشار قرار بگیرد، این کار به رفع آن مشکل کمک میکند.
وقتی که اکو مری انجام شد، پروب و راه وریدی برداشته میشوند و قلب دیگر مونیتور نمیشود. ممکن است در اثر داروی آرامبخش احساس خوابآلودگی به شما دست دهد. برای کنترل میزان ضربان قلب و فشار خون ممکن است تا چند ساعت در بیمارستان نگه داشته شوید. اغلب اوقات ممکن است به شما توصیه شود که حداقل 2 ساعت صبر کنید و سپس چیزی بخورید، چرا که ممکن است هنوز گلوی شما بیحس باشد. بعد از رفع بیحسی، ممکن است گلوی شما یکی دو روزی درد داشته باشد. بهتر است تا 24 ساعت رانندگی نکنید، تا مطمئن شوید که آثار داروهای آرامبخش به طورکامل از بدن شما خارج شدهاند، بنابراین از قبل نحوه برگشت به خانه را پیش بینی کنید.
تهیه و تنظیم : دکتر اکبر نیک پژوه – متخصص طب پیشگیری و پزشکی اجتماعی